Τη θέση της ελληνικής γλώσσας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στην αυγή του 21ου αιώνα αναζητά το πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Γλώσσα Ελληνική - Γραφή και Τέχνη» που διοργανώνει στις 20, 21 και 22 Μαρτίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Το σκεπτικό των διοργανωτών είναι μια πικρή διαπίστωση. «Η ελληνική γλώσσα στα περιορισμένα γεωγραφικά της σύνορα βάλλεται σήμερα πολλαπλώς πρώτα από τη δική μας συμπεριφορά ως φορέων της, στην ιδιωτική και δημόσια χρήση της, στην εκπαιδευτική της αποστολή με τον τρόπο που τη μελετούμε και τη διδάσκουμε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τον ελλιπή τρόπο που την προβάλλουμε εκτός των συνόρων, με τον τρόπο της ανοχής στην “κακοποίησή” της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Κι αφού επισημαίνονται οι παρενέργειες, θετικές και αρνητικές, της εξέλιξης της τεχνολογίας ζητείται να μην καταχωρισθεί, ανάμεσα στους σκοπούς του συνεδρίου, οποιαδήποτε «εθνικιστική» προγονοπληξία. «Γλώσσα ελληνική σημαίνει συνέχεια ζωής, γιατί είναι η υπερουσία της οντολογικής υπόστασης του έθνους που την έπλασε. Η αναφορά στην πορεία της δεν ακινητεί το χρόνο μας».
Από τη μια όχι "'εθνικιστική' προγονοπληξία", αμέσως μετά όμως "υπερουσία της οντολογικής υπόστασης του έθνους που την έπλασε". Και βέβαια όλο το πακέτο της "κακοποίησης", κλπ. κλπ. Σκέψου δηλαδή να ήταν και 'εθνικιστές' προγονόπληκτοι! Ελπίζω οι ανακοινώσεις να μην κινούνται στα πλαίσια της "υπερουσίας", και το δελτίο Τύπου να είναι απλά ένα καπέλωμα. Εγώ πάντως, αν ήμουν σύνεδρος και το διάβαζα, και δεν συμφωνούσα, θα αποχωρούσα, για να μη βγάλω ανακοίνωση... αποκήρυξης του δελτίου Τύπου!
Ας ρίξουμε μια ματιά και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής:
Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι κ. Πέτρος Θέμελης, καθηγητής πανεπιστημίου και αρχαιολόγος, Ευθυμία Παπασπύρου - Καραδημητρίου, διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Τάκης Κατσουλίδης, ζωγράφος και χαράκτης, Δημήτριος Κωνστάντιος, διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Μουσείου Επιγραφών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής πανεπιστημίου και γλωσσολόγος, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Εικαστικού Επιμελητηρίου.
Το ονοματάκι του/της συντάκτη/τριας του δελτίου Τύπου δε μας είπε το καλό άρθρο, να το έχουμε υπόψη μας...