Πέμπτη, Απριλίου 17, 2008

Μεταρρύθμιση ή αντεπανάσταση;

Προ ημερών η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα πήγε στην Πάτρα (για μια εκδήλωση για τον Μπελογιάννη, νομίζω —πάντως, όχι για τον Πλουμπίδη...) και είπε τα εξής φαιδρά (τα παίρνω από αριστερή εφημερίδα της Πάτρας):

Στο σεισμό της αντεπανάστασης, που οι δονήσεις του έφθασαν μέχρι εμάς, όπως και σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, εμείς αντέξαμε έστω και με απώλειες. Ο αντίπαλος δεν δικαιώθηκε, δεν ξεμπέρδεψε μαζί μας όπως πίστευε το 1991. Λίγο καιρό μετά άρχισε να μας ξαναβρίσκει μπροστά του με νέα δύναμη και ορμή. Κρατήσαμε, σηκωθήκαμε, ανασυγκροτηθήκαμε, διαμορφώσαμε πρόγραμμα, μελετήσαμε και μελετάμε την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, για να βγάλουμε συμπεράσματα, εκεί που χρειάζεται θα κάνουμε κριτική και όπου πρέπει και αυτοκριτική. Ήδη το κάναμε σε μια πρώτη φάση το 1995.

(...)

Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι θα γράφει μετά από 30 και 40 χρόνια η ιστορία του κόμματος για την περίοδο 1991 και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια. Νομίζουμε, όμως, ότι όποια κριτική και αν γίνει στο μέλλον για εμάς σήμερα, ένα πράγμα δεν πρόκειται να αγνοηθεί: ότι φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού και δεν πέσαμε, σε μια περίοδο που κομμουνιστικά κόμματα άλλαζαν τα σφυροδρέπανα, ενώ κομματικές ηγεσίες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών γίνονται οι ντροπιασμένοι ηγέτες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Οι επόμενες γενιές θα είναι καλύτερες από εμάς σίγουρα, σε ένα βαθμό όμως θα το οφείλουν και στη στάση που κρατήσαμε στα πέτρινα χρόνια της σαρωτικής αντεπανάστασης.

Ετάραξεν η καρδία μου, μπροστά σ' αυτή την εκ βαθέων πολιτική διαθήκη για τα "πέτρινα χρόνια της σαρωτικής αντεπανάστασης". Μόνο που στις αντεπαναστάσεις έχουμε έξωθεν ένοπλες επεμβάσεις, εμφύλιους πολέμους, σφαγές κλπ. Πού 'ν' τα όλα αυτά; Αλλά για την Παπαρήγα, η αυτοκατάργηση του "υπαρκτού σοσιαλισμού", λόγω της απόφασης της ελίτ του ότι δεν τον είχε πια ανάγκη, ονομάζεται αντεπανάσταση. Πιο σωστή η πρόβλεψη του συναρχιτέκτονα, μαζί με τον Λένιν, της μπολσεβίκικης κομματικής διχτατορίας, του Τρότσκι: το "εκφυλισμένο εργατικό κράτος" (ο κατ' άλλους κρατικός ή γραφειοκρατικός καπιταλισμός) παλινόρθωσε εντέλει από μόνο του τον καπιταλισμό. Αυτοί μάλιστα που, μιλώντας για γραφειοκρατικό καπιταλισμό, τόνιζαν, όπως ο Καστοριάδης ως και τη δεκαετία του '80, τη σφριγηλότητα του νέου αυτού συστήματος ταξικής κυριαρχίας και παραγωγικών σχέσεων, έπεσαν έξω. Ο "φτωχός συγγενής" του καπιταλισμού της αγοράς παραήταν φτωχός για να παίξει για πολύ το ρόλο του μπαμπούλα. Ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" αποδείχτηκε ένας χάρτινος τίγρης, αφού όμως πρώτα ξέσκισε με τα νύχια του εκατομμύρια ζωές και δισεκατομμύρια όνειρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1945 - 2015


ΗΠΑ -ΆΛΕΝ ΝΤΑΛΙΕΣ 1945 - ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ


Εμείς θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις, όλο μας τον χρυσό, όλη την υλική δυναμικότητα μας, για να ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΜΕ και ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΟΥΜΕ τους ανθρωπους!!!Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και συνείδηση, είναι προσαρμοσμένα για αλλαγές! Σπέρνοντας στην ΕΣΣΔ χάος, εμείς απαρατήρητα θα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΣ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ!!! Πώς ? Εμείς θα βρούμε δικούς μας συμμάχους, ομοϊδεάτες και βοηθούς στην ιδία την Ρωσία!
Ε πισοδιο με επεισόδιο, θα παίζεται η ποιο μεγάλης κλίμακας Τραγωδία του ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΙΟ ΑΚΥΡΙΕΥΤΟ ΛΑΟ της Γης, τον Ρωσικό!!! Από την λογορεχνιακαι την τέχνη τους, Εμείς θα ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ !!!
Θα παρακάμψουμε τον ζήλο τους να ασχολούνται και να ερευνούνε τις εξέλιξης στο θέμα της ιδιοκτησίας στα βάθη των λαϊκών μαζών! Λογοτεχνία, θεατρο,σινεμας, τύπος- όλα θα απεικονίζουν και δοξάζουν των ποιο ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ανθρωπίνων αισθημάτων και ποθους!!Εμεις με κάθε τρόπο στηρίζουμε και εξιψονουμε τους λεγομένους δημιουργούς, οι οποίοι συμφωνά με τις προσταγές μας, θα αρχίσουν να φυτεύουν βαθιά στην ανθρώπινη συνείδηση, τη λατρεία προς το σέξι βία, τον σαδισμο,την προδοσία- με λίγα λόγια όλη την ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ!!! θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ Χάος ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ! ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ, Όμως ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΘΑ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΦΘΕΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟ ΡΟΥΣΒΕΤΙ,ΣΤΗΝ ΕΝΓΚΑΤΑΛΥΨΗ ΑΡΧΩΝ, ΣΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΤΟΥΣ!!Δηλαδη, όλα οσα θα τους οδηγήσουν στην αποδιοργάνωση του συστήματος τους!!Γραφιοκρατια και ασυνειδησία στη δουλειά τους θα εξυμνουνται!!Θα εξυψώνονται σε αρετες!!Τιμιοτητα, τάξη, εντιμότητα γελοιοποιούνται, και θα γίνονται άχρηστα για όλους, θα τα μετατρέψουμε σε αναχρονισμούς του παρελθόντος προστυχιά αυθαδια,το ψεμα,και η εξαπάτηση, ο αλκοολισμοί ναρκομανία ζωώδες φόβος του ενός Από τον άλλον, η θρασύτητα ξεδιανθρωπια , ο εθνικισμος,και η εχθρότητα μετάξι των λαών και προπαντός το μισός ειδικά όλων των άλλων προς τους Ρώσους, θα τα προωθούμε με τέχνη και δεξιότητα, και απαρατήρητα θα καλλιεργούμαι την άνθηση των "καλλωπισμένων λουλουδιών " τής αποσύνθεσης τους!!Μονον ελάχιστοι, πολλοί λίγοι θα καταλάβουν τη τρέχει, Όμως αυτούς Εμείς θα τους εξουδετερώνουμε, με δημόσιο χλευασμό μέχρι την απόκρυψη τους Από την ξεγελασμένη κοινωνία ως περίγελο και απόρρητα της!!Θα ξεπατώνουμε τις πνευματικές ρίζες του μπολσεβικισμου,θα χλεβαζουμε,θα εξωντονουμε τις βάσεις της λαϊκής ηθικης!!!Με τον τρόπο αυτό θα ταράξουμε γενικέ γενιές, θα θα δημιουργησουμε ΔΙΑΒΡΩΣΗ , και θα αποκρίνουμε τον λενινιστή φανατισμο!!Εμεις θα ασχολουμαστε με τον κοσμο Από την παιδικη του υλικια!!Βασικο μας ενέχυρο θα είναι η νεολαια!Θα την βαλουμε κατω και θα την αποσυνθεσουμε,διφθηρουμε, αποβλακοσουμε,στερωντας την Από την τιμιοτητα!!Απο τους νέους θα κάνουμε κινικους,χυδαιους ανθρώπους, προστύχους, κοσμοπολιτες!!Να έτσι θα πράξουμε Εμείς!!